Skip to content

Öregedés DNS-szinten?

  Az öregedés a mai tudományos kutatások egyik központi kérdése. A tudományos közösség több mint 300 elméletet hozott létre, hogy megkísérelje megmagyarázni az öregedés összefüggéseit.

  A normál sejteknek korlátozott ez az osztódási képessége. Ez az osztódás magában foglalja a DNS-replikációt is.

  A DNS-replikáció egy alapvető folyamat, amely a sejtben minden osztódáskor végbemegy. A két létrejövő leánysejtnek pontosan ugyanazt a genetikai információt vagy DNS-t kell tartalmaznia, mint a szülősejtnek. A sejtek szerkesztési mechanizmusai során is előfordulhatnak hibák, melyet a sejt DNS-javító gépezete ki tud javítani. A sejt a károsodás típusa és a sejtciklus időzítése alapján választja ki a javítási mechanizmust. A hibák egy részét azonnal kijavítják a replikáció során, hogy a replikáció folytatódhasson. Az egyéb hibákat a replikáció után javítja ki a sejt egy másik javító folyamata.

  Ha a DNS nem javítható, a javítógép megpróbálja minimalizálni a károsodást, hogy biztosítsa a sejt életképességét. Az emlős DNS-javító kapacitásának bármilyen csökkenése a sejtek öregedésével jár.

  Ha picit közelebbről is megnézzük ezt a DNS-replikációt, még egy dolgot érdemes kiemelnünk: a sejtmagban lévő DNS kromoszómákba csomagolódik, és a kromoszómák végeit pedig ún. telomerek zárják le. Úgy kell elképzelni, mint egy fonalat, amelyen bizonyos szakaszonként gyöngyök vannak. ez a fonal minden alkalommal lerövidül, amikor a sejt replikálódik. Mindez addig a pontig tart, ameddig a képzeletbeli gyöngysorunk annyira megrövidül, hogy a sejt már nem tudja tovább osztani magát. A telomer – vagyis a hasonlatunkban a gyöngy – fenntartja a kromoszóma integritását és a genetikai stabilitást a sejtekben. A telomerhosszúság változása gyakran összefügg olyan életmódbeli tényezőkkel, mint az életkor, az elhízás, a környezetszennyezésnek való kitettség, a depresszió, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya vagy éppen a stressz.

  A hazai kutatók – köztük Központunk tudományos vezetője – közreműködésével nemrégiben került közzétételre az a tanulmány, amely azt kutatta, vajon van-e összefüggés a telomer rövidülés és az aktív, sportos életvitel között.  A kutatók ebben a cikkben arra mutattak rá, hogy nem zárható ki, hogy az aktívabb életet élők öregedése is lassabb.

  A szépségipar számos olyan új megoldást dolgozott ki, amely a bőrön megjelenő öregedés látható jeleinek a mérséklésére hivatott. Ezek a technológiák szinte minden korosztály valamennyi bőrtípusának tartogat megoldásokat.

  Egy bizonyos: a biológiai öregedést nem lehet megállítani, de sokat tehetünk azért, hogy egészségesek és szépek legyünk kívül belül.

  Mi szívesen segítünk ebben folyamatosan bővülő kínálatunkkal.

  Az AW Cosmetics Csapata

   

   

  Forrás: Alsabeelah, N., Arshad, M. F., Hashmi, S., Khan, R. A., & Khan, S. (2021). Nanocosmeceuticals for the management of ageing: Rigors and Vigors. Journal of Drug Delivery Science and Technology, 63, 102448.

  Hochstrasser, T., Marksteiner, J., & Humpel, C. (2012). Telomere length is age-dependent and reduced in monocytes of Alzheimer patients. Experimental gerontology, 47(2), 160-163.

  Verma, A. K., Singh, P., Al-Saeed, F. A., Ahmed, A. E., Kumar, S., Kumar, A., … & Dohare, R. (2022). Unravelling the role of telomere shortening with ageing and their potential association with diabetes, cancer, and related lifestyle factors. Tissue and Cell, 101925.

  Seki, Y., Aczel, D., Torma, F., Jokai, M., Boros, A., Suzuki, K., … & Radak, Z. (2023). No strong association among epigenetic modifications by DNA methylation, telomere length, and physical fitness in biological aging. Biogerontology, 1-11.

  Ignatieva, L. N., Mashchenko, V. A., Kiryukhin, D. P., Kichigina, G. A., Kushch, P. P., & Bouznik, V. M. (2021). Tetrafluoroethylene telomers obtained by radiation-chemical synthesis with various telogens. Journal of Fluorine Chemistry, 242, 109699.

  Wolf, A. M. (2021). The tumor suppression theory of aging. Mechanisms of Ageing and Development, 200, 111583.

  Loading...