Skip to content

Mitől függ a szépség? Van javaslatunk!

  A Clinics in Dermatology néhány napja megjelent legújabb számában olvasható egy tanulmány, amely szerint az emberi lényeknek megvan az a képessége, hogy különbséget tegyenek vonzó és nem vonzó között olyan fizikai jellemzők alapján, mint például az arc átlagossága, a szimmetria, vagy a bőr homogenitása. Bár a szépség szabványai az idők során változtak, a fiatalos megjelenés az arc vonzerejének állandóan meghatározó összetevője maradt. A „szépség” fogalmára számos definíció létezik: aa Britannica Dictionary a szépséget „a fizikai vonzerő tulajdonságaként” határozza meg, míg a Merriam-Webster szótárban a szépséget úgy írják le, mint „egy személyben vagy dologban olyan tulajdonságok vagy tulajdonságok összessége, amelyek örömet okoznak az érzékeknek, vagy kellemesen felmagasztalják az elmét vagy a szellemet”.

  A hivatkozott tanulmány arra is utal, hogy a szépség mérésének történelmi előzményei vannak. Phidias görög szobrász a vonal felosztásával arányt alkotott, amelyet manapság aranymetszésként ismerünk. Ha egy vonalat két részre osztunk, a köztük lévő aranymetszés csak akkor áll fenn, ha a hosszú rész és a rövid rész aránya megegyezik a teljes vonal és a hosszú rész arányával. A későbbi európaiak a klasszikus szobrokban megfigyelt végtagméret, törzs és arcvonások összefüggéseit az ideális emberi forma három dimenziós ábrázolásaként fogadták el. Mindezek a rendszerek hangsúlyozták a szimmetria fontosságát a szépségérzékelésben.

  A szépség szabványai az idők során ingadoztak és változtak. Az ókori egyiptomi nők alakja általában vékony, magas derékkal és keskeny csípővel, sötét fekete hajjal és aranyszínű bőrrel rendelkezett. Sminket készítettek, általában fekete szemceruzát. Az ókori görög nők szedették a szemöldöküket, és kifehérítették fürtjeiket. A középkori Japánban a hosszú hajat, a sápadt bőrt, a kerek, rózsás arcot és a kis masni ajkakat tekintették szépnek. A reneszánsz Olaszország idején a szépség kritériuma a magas homlok és a szőke haj volt. Míg a 18. században Franciaországban az ovális, dupla állú és rózsás arcú arc számított szépségnek.

  Az idő előrehaladtával a szépség fogalma egyre gyakrabban változott: a huszadik században számos szépségtrend látott napvilágot, mint például a 30-as, 50-es és 80-as évek szépsége.

  Érdekes megállapítása szerzőknek, hogy amit mindenki szépnek lát, az egy bonyolult folyamatból fakad, amelyet mind a környezete, mind az észlelési alkalmazkodás befolyásol. Még a kis élmények is megváltoztathatják az ember vonzerejét. Ez azt jelenti, hogy az egyes személyek ízlése is változik. Az, hogy mit tekintenek átlagosnak, azt folyamatosan frissítik a tapasztalataik alapján. A kutatások azt is kimutatták, hogy az észlelési adaptáció egy bizonyos része, amely a vonzerő jelenségét körvonalazza, automatikus és tudattalan folyamat.

   

  Az bizonyos, hogy a gyönyörű bőr és az ápolt arc a szépség egyik alapvető kelléke. Az AW Cosmeticsnél számos téli feltöltő rituálé érhető el igen kedvező áron.

   

  A Nőnap alkalmából március 8-9 és 10-én a Skeyndor Eternal kezelést 20% árengedménnyel vehetik igénybe a Vendégeink. Az eljárás során a nano-liposzómákba zárt növényi őssejtek újra aktív működésre sarkallják a saját őssejtjeinket. A kezelés során alkalmazott termékek növényi eredetű nano-liposzómás őssejteket tartalmaznak, melyek fokozzák a bőr természetes őssejtjeinek szaporodását. Emellett a jambu kivonat újraépíti a kollagén rostokat és elősegíti összetapadásukat a kötőszövettel, míg a tengeri édeskömény kivonat a sejtosztódást szabályozza, hatékonyan méregteleníti az oxigénhiányos sejteket, és normalizálja a külső hámréteg sejtburjánzását. A termékcsalád értékes ősszetevője a tengeri levendula kivonat is, mely gyors és erőteljes ránctalanító hatással rendelkezik. Ennek hatását egészíti ki a farkasbab kivonat, mely tömöríti, feszesíti a bőrszövetet, tónusosabb arcvonalakat biztosít, növeli a bőr ellenálló képességét és fokozza a természetes kollagén képződést.

  Várunk minden kedves Vendéget a téli bőrmegújítás utolsó heteiben is.

   

  Az AW Cosmetics Csapata

   

  Forrás: Dimitre Dimitrov and Mayra B.C. Maymone and George Kroumpouzos: (2023): Beauty Perception: A Historic and Contemporary Review, In.: Clinics in Dermatology

   

  Loading...