Skip to content

Csak a nőknél jelentkezik a narancsbőr?

  A nők és a férfiak bőre szerkezetileg eltér egymástól. A férfiak bőre vastagabb és a rosthálózatuk is masszívabb, ezért a narancsbőr jelensége jóval később és sokkal ritkábban jelentkezik náluk, mint hölgytársaiknál.

  A cellulit, vagy más néven narancsbőr egy nyirokkeringési zavar, melyet a bőraljában lévő egyes zsírsejtek megnagyobbodása

  miatt matracjelenségnek is nevezik. Ilyenkor a zsírsejtek anyagcserefolyamata lelassul, felhalmozódnak bennük a méreganyagok, gliceridek, a környező szövetekből oda vonzott víz és a salakanyagok.

  A megnagyobbodott feszülő zsírsejtek elkezdik nyomni a köztük lévő hajszálereket, ezért ezeken a területeken a vér- és nyirokkeringés sem egyenletes és a cellulittal érintett terület hideg tapintású.

  A bőrünk legfelső rétege a nagyon vékony hám, amely sehol sem haladja meg az 1 mm-t. Alatta található az irharérteg, amely a bőr tömörségét biztosítja: ha a bőrünket összecsípjük, megnyúlik, amikor elengedjük, rögtön kisimul. Ez a rugalmasság az irharétegnek köszönhető. Az irharéteg kötőszövet sejtjei sok fehérjerostot termelnek, amelyek térbeli hálózatot alkotnak.

  A férfiaknál ez a rosthálózat más lefutású és sokkal erősebb, mint a nőké. Ez azért is nagyon fontos, mert a rosthálózat mint egy kötélsodrony leszorítja a zsírsejteket. A kötőszöveti rostszerkezet a nők esetén inkább párhuzamos, míg a férfiaknál keresztirányú elemekből épül fel. Emellett a kötőszöveti rostok a nőknél a bőrre merőlegesen futnak, így minden kapcsolódási pont lefelé húzza a bőrt.

  Ráadásul a nőknél ezek a rostok jóval távolabb helyezkednek el egymástól, így közöttük a megduzzadt zsírsejtek sokkal könnyebben ki tudnak türemkedni, mint a férfiak erős, szoros rosthálózata esetében. Ahogyan a zsírsejtek növekednek, a bennük felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, a megduzzadt csomók pedig egymással találkozva felszakítják a rostok rácsszerkezetét és kitüremkednek, a bőr felszíne pedig egyenetlenné válik.

  A női rosthálózat lazább jellege elsősorban azzal magyarázható, hogy a várandósság során szükséges a kötőszövet könnyebb nyúlása. Ennek köszönhetően alakulnak ki gyakran a striák is. Ahogyan azonban megy az idő, a lazább rosthálózat kevésbé feszes kötőszövetet eredményez: ha a korábbi hasonlattal akarunk élni, a zsírsejteket leszorító kötelek sokkal lazábbá válnak, néhol el is engednek, kedvezve a narancsbőr vagy más néven a cellulit kialakulásának.

  A narancsbőr felszámolására számos megoldást nyújt a kozmetikai ipar: így példádul a cellulit masszázs során fokozzuk a zsírsejtek anyagcseréjét, a vérkeringést és annak oxigénnel való ellátását. Egy másik megoldás lehet a vákuumos kezelés, amely során különböző eszközökkel, például üvegharanggal felszippantják a bőrfelületet, az ott elhelyezkedő göböket szétroppantják. Ezt a kezelést többnyire kiegészítik zsírbontó, fogyást is eredményező cellulit ampullákkal, amelyek koffein, L-karnitin, fahéj, citrom, cickafark, gyömbér, boróka, citronella, vadgesztenye, grapefruit, gránátalma, rozmaring, geránium, gingko, ginzeng, homoktövis, borostyán, borsmenta, eukaliptusz, levendula, vagy narancs kivonatokat tartalmaznak.

  Szintén nagyon hatékony megoldás a testtekercselés, vagy más néven body wrapping, mellyel kiváló eredményeket lehet elérni az alakformálás és cellulit problémák esetén. Emellett ez a megoldás nagyon hatékony a fogyással kapcsolatos problémák, a laza, lógó bőr kezelésére. A javuló anyagcsere folyamatoknak köszönhetően a subpappiláris érhálózat a kötőszövet felső részébe is oxigénnel és ásványi anyagokban gazdag vért juttat, így a kötőszövet állaga, hidratáltsága, ennek következtében a bőr tónusa is javul.

  Számos olyan elektrokozmetikai berendezés is elérhető már, amelyek az említett módszerek valamelyikét mechanikai energiával, rádiófrekvenciával, vagy lézeres megoldásokkal ötvözik. A zsírbontás és a cellulit felszámolsának egyik leghatékonyabb elektrokozmetikai berendezése a PowerShape2, amely egyszerre három, rendkívül hatékony módszert ötvöz (vákuum, lézer, rádiófrekvencia), így a berendezés eredményessége is fokozottabb.

  Loading...