Skip to content

A sokrétű bőr – A bőr funkciói

  A bőrünk a testünk külső takarója, egyúttal az első védelmi vonal számos külső– így a fizikai, kémiai, biológiai – behatással szemben.

  Az egészséges bőr tömött tapintású, de egyben rugalmas is, így kellő védelmet tud biztosítani a különböző mechanikai igénybevétellel szemben (például a nyomással, eróziós hatásokkal szemben). Nagyon fontos, hogy ne vakarjuk, kaparásszuk, nyomkodjuk a bőrünket, mert maradandó sérülést okozhatunk rajta. Inkább vegyük igénybe kozmetikus szakember tanácsát és segítségét. Hasonlóképpen védelmi vonalat képez a bőrünk a különböző vegyi hatások ellen is: a bőrfelszíni hidrofil lipid réteg a vizes oldatok, a savköpeny a lúgos anyagok ellen nyújt valamelyest védelmet.

  Bőrünk fontos szerepet játszik a hőszabályozásban is: a hideg ellen a külső szaruréteg és a zsírpárnák biztosítanak kellő „szigetelést” a testünknek. Ebből a munkából kiveszik a részüket a hajmerevítő izmocskák is, amelyek összehúzódása révén több faggyú tud a bőrfelszínre ürülni, így a bőrfelszíni lipid réteg megvastagszik és megvédi a bőrt a kiszáradástól. Ha melegünk van, a bőrünk vérerei, pórusai kitágulnak, intenzívebben verejtékezünk, a bőrünk kipirul.  Mindemellett a bőrünk véd a fokozott fényhatások ellen is. A bazális sejtek osztódása révén keletkező fényvisszaverő keratin és a verejtékben található urokánsav védi a bőrt a káros sugaraktól.

  Emellett a bőrünk a bonyolult működésének köszönhetően ellenálló a kórokozókkal szemben is. Az ún. autogén sterilizáció a bőr kifelé irányuló védelmét jelenti. Ebben a hám egyes rétegei, a hidrofil lipid réteg és a bőr állandó hámlása is segít. A kórokozók elleni védelem másik szegmense a bőr befelé irányuló védelmi mechanizmusa. Ebben a bőr különböző részeiben található sejtek játszanak kiemelkedő szerepet, elpusztítva a bőrbe jutó kórokozókat.

  A bőrünk kismértékű felszívó funkcióval is bír. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan anyagok az úgynevezett apoláris vegyületek, amelyek kis mértékben képesek beszívódni a bőrbe a szőrtüszők mentén a faggyúmirigy váladékával elegyedve.

  Végezetül érdemes kiemelni a bőrlégzést is. Ez az egészséges bőrkép biztosításához elengedhetetlen. A bőrünk ugyanis a saját működéséhez szükséges oxigén egy részét képes felvenni a levegőből, majd hasznosítani azt. Amennyiben ez a bőrlégzés akadályozott, kialakulhatnak a komedók, aknék a bőr fénytelenné, élettelenné, szürkévé válhat. Ezért is fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a bőrünket. Reggel és este is a napközben lerakódott, vagy éjszaka kiválasztódott feleleges szennyeződéstől. Érdemes havonta egyszer egy alapos kozmetikai tisztító arckezelésen is részt venni.

  Loading...