Skip to content

Mire jó a rádiófrekvencia?

  A bőrünk struktúrája, feszessége, színe az idő előrehaladtával folyamatosan változik. Noha az idő kereke nem állítható meg, számos kozmetikai megoldás létezik a látható jelek mérséklésére. Ennek egyik vállfaja egy

  A bőr tömörségét, rugalmasságát az irharétegben található rosthálózat biztosítja. A rosthálózat különböző rostokból áll. A kollagén (enyvadó rost), az elasztin (a rugalmas rost) és a retikuláris rostok (rácsrostok) közül a kollagén rostok fordulnak elő legnagyobb tömegben az emberi szervezetben, masszív kötegeket alkotva. Éppen ezért a kollagén rostokat nagyon nehéz elszakítani.

  A kollagén molekulákat a kötőszövetet alkotó, jellegzetesen szétterült, nagy alapsejtek, a fibroblasztok állítják elő.

  A fibroblasztok folyamatosan kollagént és egyéb proteineket termelnek. A kor előrehaladtával a fibroblasztok működése mérséklődik, így kevesebb kollagén termelődik, a bőr veszít feszességéből, megjelennek a kisebb majd mélyebb ráncok, az arc és nyak bőre megnyúlik, megereszkedik. Az ilyen strukturális változásoknak köszönhetően a bőr a vastagságából is veszít, főként az arcon, nyakon, mellkason és a kézfejek felületén. A tudományos kutatások szerint évtizedenként mintegy 6,4%-kal csökken az epidermális sejtek száma.

  A rádiófrekvenciás kozmetikai kezelések során rádiófrekvenciás energiával szelektív hőhatást gyakorlunk a szövetekre. Az intenzív hőenergia egy időben melegíti a mély és felszíni rétegeket. A hő hatására a kollagén rostok azonnal összehúzódnak, amely révén igen jelentős feszesítő hatás érhető el. Emellett a hőhatás fokozza a fibroblasztok aktivitását is, amelynek köszönhetően megfelelő struktúrájú új kollagén háló képződik.

  A rádiófrekvenciás kezelésekkel lényegesen mérsékelhető a kollagén zsugorodás, valamint a laza, lógó bőr, a petyhüdt kötőszövet (például a felkaron).

  Az egyik legújabb fejlesztés az ún. Thermage, amely fókuszált rádiófrekvencia révén sejtszinten fejti ki a hatását, azonnal megfeszítve a bőrt. Az eredmények már az első kezelést követően láthatóvá válnak, de egy többalkalmas kúrával a bőr említett átstruktúrálódási folyamata is jelentősen mérsékelhető.

  Loading...